Bananpaj med honung

Ingredienser

  • 400 g Smördeg
  • 1 st Äggula
  • 1,5 msk Vatten
  • 4 st Bananer
  • 1,5 msk Citronsaft
  • 1,75 dl Strösocker
  • 6 msk Osaltat smör
  • 1,5 tsk Flytande vaniljextrakt
  • 2 msk Vatten (för pannan)
  • 2 msk Blomsterhonung Lune de Miel

Tillagning

1. Klä en bakform med bakplåtspapper. Lägg degen i pajformen. Blanda äggula och vatten. Pensla pajdegen. Klä pajformens sidor med degremsorna och tryck fast dem ordentligt. Pensla remsorna med äggblandningen. Låt pajformen stå i kylskåpet i 20 minuter.

2. Sätt ugnen på 200°C. Nagga hela pajskalets botten med en gaffel. Grädda i 30-40 minuter, tills pajskalet är pösigt och gyllenbrunt. Höj ugnstemperaturen till 225°C.

3. Gnid in bananerna med cironsaft. Hetta upp sockret i en stekpanna och rör om tills det smält. Koka utan att röra om tills sockret är bärnstensfärgat. Ta av pannan från spisen och rör ned smör, vanilj och vatten. Lägg i bananerna och vänd dem försiktigt tills de är täckta med sockerblandningen.

4. Lägg bananerna i pajskalet med den skurna sidan uppåt. Lämna kvar det mesta av sockerblandningen i stekpanan. Rör ned honungen i sockerblandningen och ös över bananerna.

5. Grädda i 20 minuter, eller tills bananerna blivit mjuka.

    Detta recept tillhör:
  • Bakelser